top klein1

Is houtworm een verborgen gebrek? Wie is aansprakelijk?

Wat is houtworm?

Houtworm is de benaming van insectenlarven die in hout leven. Meestal betreft het de larve van de gewone houtwormkever. Maar larven van andere kevers komen ook voor, zoals de boktor.

Een huis bestaande uit houten delen kan flink aangetast zijn door houtworm. De keverlarven boren gangen in het hout en beschadigen daarmee hout en houtconstructies.

De schade is niet altijd (direct) zichtbaar, zodat vaak sprake zal zijn van een verborgen gebrek.

verborgen gebrek houtworm

Kan houtworm schade verhaald worden?

De schade veroorzaakt door houtworm kan groot zijn. Zo kunnen draagbalken en dakconstructies worden aangetast met alle financiële gevolgen van dien. De houtworm zal bestreden moeten worden en houtconstructies zullen vervangen moeten worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Al met al een kostbare zaak.

Kan de koper van een huis de schade veroorzaakt door de verborgen houtworm aantasting verhalen op de verkoper? Hieronder de belangrijkste juridische regels.

Tast de houtworm het ‘normaal gebruik’ van het huis aan?

Een koper van een huis mag verwachten dat hij het huis ‘normaal’ kan gebruiken. Kan het huis niet normaal worden gebruikt, dan is verkoper meestal aansprakelijk voor het gebrek. De verkoper moet dan het gebrek (laten) herstellen.

Ernstige aantasting vereist: Niet elke aanwezigheid van houtworm zal het normaal gebruik van het huis belemmeren. In het geval echter vloerbalken, draagbalken of de dakconstructie ernstig zijn aangetast, zal er in het algemeen sprake van zijn dat het huis niet normaal kan worden gebruikt.

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht

Als de koper bij de bezichtiging van het huis voor het sluiten van de koopovereenkomst de houtworm aantasting kan waarnemen, is er geen sprake van een verborgen gebrek. Verkoper is dan niet aansprakelijk.

Met name bij oudere woningen wordt koper geacht een goed onderzoek te doen naar eventuele gebreken.

Maar ook de mededelingsplicht van verkoper speelt een rol: Als verkoper aantoonbaar op de hoogte was van het gebrek, maar heeft hij dat niet gemeld, dan is verkoper vanwege dit verzwijgen toch vaak aansprakelijk. De mededelingsplicht gaat boven de onderzoeksplicht.

Ouderdomsclausule

Bij de verkoop van een ouder huis wordt regelmatig een ‘ouderdomsclausule’ in het koopcontract opgenomen. Bij een dergelijke clausule wordt bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van verkoper voor gebreken aan het houtwerk en/of diverse onderdelen van het huis ( bijv. het dak, de vloer en vloerbalken) uitgesloten. In dergelijke gevallen zal verkoper dus in het algemeen niet aansprakelijk zijn. Dat kan anders zijn indien verkoper de koper niet heeft geïnformeerd over hem bekende gebreken.

Houtworm, snel aanpakken

Heeft u te maken met houtworm en wilt u de houtworm bestrijden doet dat dan zo snel mogelijk. Te lang wachten kan de schade ernstig vergroten. 

Schade houtworm verhalen, of verweer voeren tegen schadeclaim? Onze verborgen gebreken specialisten helpen! 

Bent u koper of verkoper van een huis met houtworm of ander ongedierte en wilt u rechtshulp bij het verhalen van schade of verweren tegen schadeclaims, neem dan direct contact op met onze juristen en advocaten op 020- 6890 863, of mail

Verborgen-gebreken.net?

  • Specialist in verborgen gebreken ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven snelle actie
  • Scherpe tarieven voor kopers en verkopers in heel Nederland
  • Privacyverklaring

Feiten

  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Klantwaardering: 9,2
  • Meer dan 3500 zaken behandeld

Contactinformatie

020 6890 863

Stel uw vraag