Vaststellingsovereenkomst bij verborgen gebreken
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Als er sprake is van een juridisch geschil zijn er verschillende manieren om daarmee om te gaan. Je kan het geschil laten rusten, je kan er over procederen en je kan er over onderhandelen. Als de onderhandelingen leiden tot afspraken over het oplossen van het geschil, is het verstandig die afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Een dergelijke overeenkomst wordt vaak een vaststellingsovereenkomst genoemd.
Wat zijn de gevolgen van een vaststellingsovereenkomst?
De gevolgen van afspraken die vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst zijn bindend voor de partijen die de afspraak maken, zelfs als de afspraken in strijd zouden zijn met zogenaamd dwingend rechtelijke regels. Eenmaal gemaakte afspraken kunnen slechts zelden worden teruggedraaid door beroep te doen op dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Meestal geldt dus vast=vast.
De vaststellingsovereenkomst wordt geregeld in het Burgerlijk Wetboek in de artikelen 7:900-910 BW.
Waarom een vaststellingsovereenkomst bij verborgen gebreken?
De vaststellingsovereenkomst wordt veelal veel gebruikt bij ontslagzaken. Werkgever spreekt dan met werknemer af wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt en welke voorwaarden ( denk aan ontslagvergoeding ) daarbij gelden.
Ook bij een geschil over verborgen gebreken is het gebruik van een vaststellingsovereenkomst vaak aan te bevelen.
Het procederen over verborgen gebreken is soms noodzakelijk, echter is de uitslag van een gerechtelijk procedure lastig voorspelbaar. Het kan daarom de voorkeur hebben – mede ter vermijding van gerechtskosten – met de tegenpartij afspraken te maken over hoe het geschil wordt opgelost. Meestal komt het op neer dat de ene partij belooft een bepaald bedrag aan de andere partij te voldoen.
Wat wordt vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst?
Er kunnen veel zaken in een vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd. Wij benoemen er enkele:
- De namen van partijen ( meestal koper en verkoper )
- Het huis(adres) waaraan de verborgen gebreken zijn geconstateerd
- De (verborgen) gebreken waarover de afspraken worden gemaakt;
- De vergoeding ( in geld of natura ) die de verkoper aan koper zal voldoen
- De termijn waarbinnen de vergoeding moet zijn voldaan
- Eventuele boetes bij te laat nakomen afspraken
- Vergoeding juridische kosten
- Vergoeding expertisekosten
- Finale kwijting, of juist voorbehoud van rechten voor het geval er later opnieuw gebreken blijken
Wie kan u helpen bij verborgen gebreken?
Onze advocaten en juristen zijn gespecialiseerd in verborgen gebreken zaken, al meer dan 25 jaar! Wij zijn daarom bij uitstek geschikt om uw belangen te behartigen. Wij kunnen uw zaak beoordelen, u adviseren, maar ook voor u corresponderen en procederen. Maar uiteraard zijn wij u ook graag van dienst bij het opstellen of onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst.
Voorkom kostbare missers, vraag tijdig hulp
Heeft u als koper of verkoper te maken met verborgen gebreken?, neem dan direct contact met ons op. Te laat rechtshulp inschakelen kan u veel geld kosten. Bel 020 – 6890 863 of mail ons, ook voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst.