top klein1

Zijn zwam en schimmel verborgen gebreken?

In onze ‘verborgen-gebreken praktijk’ worden wij regelmatig geconfronteerd met kopers en verkopers die een juridisch geschil hebben over door zwam aangetaste vloerbalken en ander hout. Dat is op zich niet vreemd: aantasting van een vloer of andere houtdelen door zwam kan kostbare gevolgen hebben zodat al gauw de vraag gesteld wordt: “wie moet dat betalen?” Hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid voor zwam en schimmel?

Hieronder enkele richtlijnen

verborgen gebrek zwam schimmel

Wat is zwam?

De twee beruchtste zwamsoorten zijn de huiszwam en de kelderzwam.

De huiszwam en de kelderzwam zijn schimmels die voornamelijk groeien op hout. Maar schimmel en zwam kunnen ook voorkomen op metselwerk, beton en andere bouwmaterialen.

Hoe ontstaat zwam?

Een vochtige omgeving is een ideaal klimaat voor het ontstaan en de groei van schimmels en zwammen. Omdat het regelmatig voorkomt dat kruipruimtes en kelderruimtes vochtig zijn, wordt de zwam en schimmel nogal eens in die ruimten aangetroffen. Een vochtige bodem in combinatie met een gebrekkige ventilatie, houtresten/bouwafval op de bodem en het ideale klimaat voor ontwikkeling van zwam is geschapen.

Hoe ernstig zijn schimmels en zwam?

Schimmels en zwam kunnen een groot probleem zijn omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het huis ernstig kunnen aantasten. Zo zijn rotte vloerbalken vaak het gevolg van zwam.

De problemen verergeren als de zwam niet snel bestreden wordt. Onder ideale omstandigheden kan zwam snel groeien en wel 1 centimeter vloer per dag aantasten.

Wie is aansprakelijk voor zwam of schimmel?

Rotte vloerbalken en ernstige schimmels verhinderen vaak het ‘normaal’ kunnen gebruiken van de woning. Op grond van de meeste (standaard) koopovereenkomsten zal de verkoper dan ook aansprakelijk zijn voor deze gebreken. Dat kan in sommige gevallen echter anders zijn, bijvoorbeeld als er een ouderdomsclausule is overeengekomen, of koper onvoldoende onderzoek heeft verricht alvorens tot koop over te gaan. En mogelijk is het gebrek pas na levering ontstaan?

Omdat er geen ‘standaard’ gevallen zijn en elke zaak zijn eigen specifieke kenmerken heeft, is het verstandig dat u contact met ons opneemt als u als koper of verkoper van een woning te maken krijgt met zwam en schimmel.

Zwam snel aanpakken!

Omdat zwam snel verspreidt en het hele gebouw kan aantasten is het raadzaam de zwam snel te bestrijden en voldoende maatregelen te nemen om het vochtige klimaat waarin de schimmel en zwam gedijen aan te pakken.

Juridisch advies en rechtshulp bij schimmel en zwam als verborgen gebrek

Onze juristen en advocaten zijn gespecialiseerd in verborgen gebreken kwesties. Zo hebben wij veel zwam- en schimmelzaken juridische met succes opgelost. Bel daarom voor rechtshulp 020 – 6890 863 of mail!

Verborgen-gebreken.net?

  • Specialist in verborgen gebreken ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven snelle actie
  • Scherpe tarieven voor kopers en verkopers in heel Nederland
  • Privacyverklaring

Feiten

  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Klantwaardering: 9,2
  • Meer dan 3500 zaken behandeld

Contactinformatie

020 6890 863

Stel uw vraag